Ritme

De eerste weken van de burn-out had ik nodig om de hele situatie te laten bezinken. Om rustig te gaan beseffen waar ik precies was aangekomen en hoe dat zou werken. Vooral het eerste stukje, aankomen, vond ik best lastig.

Van mijn burn-out snapte ik in het begin vrij weinig. Eigenlijk deed ik maar wat. De dagen waren in het begin rommelig. Ik: sliep veel, zat op de bank, ging wat wandelen, beetje tv kijken enz. Mijn dagen gingen hun gangetje en kabbelden voort.

Na een paar weken een beetje hangen op de bank begonnen de dagen als leeg en nutteloos te voelen. Ik ben toen mijn dagen gaan structureren door een vast ritme te gaan hanteren.

Hoe dat is gegaan beschrijf ik hier onder.

 

Samen

Het opstellen van een structuur vond ik niet zo moeilijk. Samen met mijn omgeving en de psycholoog hebben we een haalbaar schema gemaakt. Waarbij we heel duidelijk rode en groene zones afwisselden en er heel veel ruimte was voor vrij invulling van de tijd.

 

We hadden bedacht:

  • Dat ik mee opstond met de kinderen
  • Dat ik om 9.30 een wandeling maakte
  • Dat ik om 11.00 uur tv kon kijken
  • Dat ik om….enz..

 

Door dat samen te doen wist mijn omgeving ook een beetje waar ik mee bezig was.

 

Veranderen

Ik ben 2 soorten ritmes gaan hanteren. Ritme 1 dat was door de week, ritme 2 dat was in het weekend.

Voor beide ritmes zorgde ik ervoor dat dit altijd werd uitgevoerd, ongeacht wat dan ook. Dus als het regende of het was koud, ging ik toch wandelen. Als ik slecht had geslapen, schoof ik wel aan bij het ontbijt.

 

Door deze aanpak veranderden mijn dagen in een meer gestructureerde opstelling. Mijn dagen kregen daardoor iets van betekenis.

 

 

Groeien

Door dit zo te doen, kon ik ook experimenteren met wat wel en niet werkte. Soms was het ritme iets te strak of juist niet, dan kon ik dat aanpassen.

 

Omdat we bewust veel lege ruimte lieten, had ik dus veel mogelijkheden om te groeien.

 

Vertrouwen

De structuur gaf me rust en houvast. Ik werd zekerder van mezelf en merkte dat het vertrouwen terugkwam.

 

Wat is positief?

Ritme gaf houvast en daardoor rust. Ook gaf het inzicht in wat ik al wel en nog niet kon. Dat inzicht bevorderde het zelfvertrouwen.

Als bijkomstigheid gaf het ook nut aan de dag. Dan leek het als of ik weer een beetje meedeed.

 

Tips:

  1. Als je eraan toe bent: gun jezelf 2 of 3 doelen die je op een dag zou willen bereiken. Bijv. wandelen, eten met gezin en overdag slapen.
  2. Hou de doelen klein en dus haalbaar.
  3. Wil niet te veel. Kleine stapjes zijn ook stapjes.
  4. Ervaar de rust van je eigen keuzes.
  5. Wees aardig voor jezelf. Gaat het een keer niet zoals je wilt dan probeer je het morgen opnieuw.

Houd moet het komt goed!!

Door het ritme vast te zetten krijg je rust. Als je het ritme ook nog zo aanpast dat je groene en rode zones gaat inplannen (lees plannen) dan beginnen de dagen nuttig en effectief te voelen.

Je gaat een beetje het gevoel krijgen dat je grip krijgt op de situatie en dat je de contouren van het herstel gaat zien. Die ervaring gaf mij een enorme opluchting. Het gevoel van: ik kom hieruit!! 

Dus ook voor jou: je komt hieruit, door te plannen en te structureren!!