Bewegen werkt echt!!

Voor de burn-out had ik een redelijke gemiddelde conditie. Ik sportte, liep hard, mountainbikete, fietste naar mijn werk, liep het Pieterpad, en was veel met de kinderen bezig. Ook had ik het idee dat ik goed en gezond bezig was door dat regelmatig te doen.


Echter de weken voor mijn burn-out merkte ik dat mijn lichaam zich anders ging gedragen. Ik had veel spierpijn, last van mijn buik en kon gewoon niet meer sporten. Een rondje hardlopen van 3 km was al te veel. Dan rende ik nog geen 200 meter en moest al gaan wandelen omdat het niet ging. Ik voelde me dan gewoon grieperig en lam.


Zoals te verwachten was ook hier het gebrek aan energie de oorzaak. Sporten, dat was nu niet meer aan de orde. Ik moest eerst opladen voordat ik verder kon.

Maar kon ik dan helemaal niet meer bewegen? Moest ik dan maar op de bank blijven zitten? Het antwoord is ja en nee. Want echt sporten zat er nu niet meer in. Maar bewegen en vooral buiten zijn dat was wel goed.


Eigen ervaring
“Een gezond mens woont in een fit lichaam!!” dacht ik, zelfs tijdens mijn burn-out. Dus ging ik (ondanks het verhaal hierboven) toch hardlopen en mountainbiken. Dat ging dus helemaal niet goed. Mijn lichaam protesteerde op alle manieren. Sporten dat was niet meer aan de orde. Dat vond ik erg jammer.


Ik had wel ergens gelezen dat bewegen goed is voor je geest. Doordat je beweegt worden er stoffen aangemaakt waardoor je je beter gaat voelen. Daarnaast ga je door de actieve houding andere delen van de hersenen gebruiken waardoor je minder gaat piekeren.

Nou, dat leek me wel wat. Uiteindelijk klopte dat ook. Dus niet gaan sporten. Daar had ik echt geen energie voor, nee bewegen rustig, traag en het liefste buiten.

Hoe dat is gegaan beschrijf ik hier onder.


SAMEN

Om mij uit huis te krijgen hadden mijn schoonouders mij een e-bike gegeven. Het was weliswaar de oude e-bike van mijn schoonmoeder en totaal niet hip ofzo (met fietstassen en al.), maar bleek wel een hele mooie actie. Met een e-bike kon ik wel een beetje fietsen. Maar zonder weerstand. Dus dan was ik toch aan het fietsen en ervoer ik alle voordelen ervan zonder enorme inspanning. Dus dat ging best goed.


Naast het e-biken ben ik ook gaan wandelen. Kalm aan en hooguit een half uurtje. Dat leek misschien een beetje suf, maar dat werkte wel. Door het wandelen kwam ik buiten, waardoor er allerlei andere prikkels op me afkwamen, waardoor mijn gedachten verschoven. Ook merkte ik na een tijdje wandelen (15 minuten) dat ik begon te wennen aan het bewegen en dat mijn bloed sneller begon te stromen. Hierdoor (had ik het gevoel) leek het alsof er andere stoffen in mijn hoofd gemaakt werden. Meer positieve.


Ook ben ik begonnen met Nederland in beweging. Een programma bedoeld voor mensen die op een laagdrempelige manier iets aan hun fysiek willen doen. Het mooie van dit programma is dat je zelf kunt bepalen wat je wel en niet doet. Voel je je wat beter doe je extra hard mee, ben je suf doe je minder mee.

Ik zorgde ervoor dat ik op vaste en vooral rustige momenten ging fietsen en wandelen. Wij wonen in een wat grotere stad (Nijmegen) en daar kan het soms best druk zijn. Dus ik wilde dat graag vermijden.

Ook fietste en wandelde ik vaak een vaste route. Zodat ik niet hoefde na te denken waar ik naartoe moest. En ik nam bij zowel wandelen als fietsen altijd een banaan mee. Voor als ik me flauw zou voelen, dan had ik altijd een energie boost bij de hand.


VERANDEREN

Ik merkte vrij snel dat dit bewegen een hele goede uitwerking had op mijn herstel. Vooral het uit mijn hoofd komen vond ik echt opvallend. Hoe zwaar de gedachten ook waren en hoe rot ik mij voelde, meestal na een wandeling waren vele gedachten verdwenen en voelde ik mij minder rot.


Om dat ik dit echt als positief ervoer, heb ik het als vastigheid opgenomen in mijn dagritme.

Elke dag ging ik tussen 9.30-10.30 een stukje wandelen. Mijn vaste rondje bij ons achter (Groene Perron in Nijmegen). Ik deed dat altijd, of het regende, sneeuwde, ongeacht hoe ik me voelde. Altijd. Zonder druk, gewoon bewegen zonder iets te moeten.

E-biken en Nederland in Beweging liet ik afhangen van mijn stemming. Had ik goede zin en wilde ik er toch op uit, dan fietste ik een stukje door de omgeving (meestal in de middag). Maar had ik geen zin, of wilde ik slapen id. dan deed ik dat niet. Dat gold ook voor Nederland in Beweging. Ook hier liet ik mijn stemming afhangen van de vraag of ik dat deed of niet.


GROEIEN

Door het wandelen had ik de mogelijkheid om uit mijn hoofd te stappen. En om een frisse wind door mijn hoofd te laten waaien. Mijn gedachten veranderden door het wandelen.

Wat extra goed werkte dat was dat ik dat alleen deed. Ik wilde dan alleen mijn gedachten de vrije loop laten nemen. Dat werkte uitstekend en heeft zeker bijgedragen aan groeien uit de burn-out.


VERTROUWEN

Doordat mijn gedachten verschoven kreeg ik meer vertrouwen in mijn herstel. Ik voelde echt dat ik anders terugkwam na zo’n wandeling. Het vertrouwen dat ik hierop deed, neem ik nog steeds mee.

Het wandelen is inmiddels zo ingebakken dat ik het nog steeds doe. Elke avond maak ik een ommetje om de dag te verwerken en om mijn gedachten te ordenen. Regelmatig gaat er iemand mee. Mijn vrouw of een van mijn kinderen, maar eigenlijk vind ik alleen toch het fijnste….

 

Wat is positief?

Als je beweegt zit je minder in je hoofd. Je ziet, ruikt, hoort, ervaart andere dingen dan het nadenken over je burn-out. Dit helpt je bij je herstel. Ook is het een graadmeter over hoe het met je gaat. Kun je al meer of toch minder. Daarnaast is het gewoon fijn om in de zon te lopen en in de buitenlucht te zijn.


Tips

  1. Neem bewegen op in je dagplanning en maak het een vast onderdeel van je dag
  2. Koop een (tweedehands) e bike en wissel het fietsen af met wandelen. 
  3. Ga naar buiten wanneer er minder verkeersdrukte is. Op bepaalde tijden is het onaangenaam druk, dat kun je vermijden.
  4. Ga het liefste alleen, dan kun je het hoofd beter leeg maken. 
  5. Ga geen druk gaan leggen op de prestatie. Dus koop geen smartwatch met stappenteller, of een ommetje app id.
  6. Zorg voor vaste routes. Dan hoef je daar niet over na te denken 
  7. Neem altijd iets te eten mee, hoe kort de wandeling ook is. Dat geeft vertrouwen, zeker in het beging

Houd moet het komt goed!!

Misschien denk je (net als ik in het begin): ik moet zorgen voor een goede conditie. Heel simpel: dat kun je nu vergeten.

Je hebt geen energie dus ook niet de energie om een mooi strak trainingsprogramma af te werken. Dus ga jezelf ook geen druk op leggen of verwijten maken dat je dit nu niet kunt. Je hebt een burn-out, dat lijkt me uitdaging genoeg!!

Voor nu moet je bewegen vooral zien als een manier om: – je hoofd leeg te maken, – naar buiten te gaan en om op andere gedachten te komen. Meer niet. 

Op termijn komt dat overigens wel weer terug hoor. Ik ben nu weer aan het sporten en dat ga jij straks ook weer doen.