Aan tafel!!

Voor de burn-out lette ik niet echt heel erg op mijn eet en drinkgedrag. Ik at wat ik tegenkwam en dronk wat ik dacht nodig te hebben. Ik had zoiets van: mijn lijf geeft aan waar ik behoefte aan heb en dat volg ik.

Toen ik een tijdje in mijn burn-out zat, begon ik mij wel af te vragen of mijn eet en drinkstijl een verband hadden met mijn burn-out. En of ik door anders te gaan eten en drinken, mijn herstel kon versnellen/ verbeteren. Misschien dat ik toch te veel slechte voedingsstoffen binnenkreeg en toch te weinig goede.

Ook begon ik mij af te vragen of ik voldoende calorieën binnenkreeg en of ik daar winst kon behalen. Mijn lijf zat zo laag in de energie dat ik echt kon merken dat na het ontbijt, lunch en avond eten mijn energielevel toenam. Het duurde meestal een half uurtje voordat ik merkte dat ik me energieker voelde en er beter aan was. Maar of ik voldoende at dat wist ik niet.

Ik werd ’s ochtends vaak misselijk en grieperig wakker. Dat kwam doordat mij maag leeg was. Dat voelde zo vreemd. Net als een stressaanval, waarbij mijn maag ook verkrampte, leek dat hier ook zo. Daarnaast had mijn lichaam moeite om voedsel te verteren, gewoon geen zin in deze activiteit. Dus ook dat speelde een rol.

Kortom ik ben gaan uitzoeken of verandering van eten, drinken en een vast eetritme bij zou dragen aan mijn herstel. Het antwoord is op voorhand: Ja en het was achteraf veel makkelijker dan ik dacht.

Hoe ik dat heb gedaan heb ik hieronder beschreven, hopelijk gaat het jou helpen.

Eigen ervaring

 

Ook in dit geval heb ik veel steun en hulp gehad van mijn gezin. Veranderen van eet en drinkpatronen heeft ook effect op hen. Dus als we dat wilden veranderen, moesten we dat als gezin doen. Samen ben je sterker dan in je eentje. En in je eentje ben je toch snel geneigd om in verleidingen terug te vallen.

 

 

 

SAMEN

 

Als eerste ben ik eens gaan bekijken welke stoffen ik opvallend veel innam en wat het effect was op mijn lijf. Ik ben me gaan focussen op stoffen die in de volksmond als slecht worden betiteld. Ik ben gewoon heel simpel gaan turven op suiker, cafeïne alcohol, zouten en vetten. Stoffen waarvan ik gelezen had dat die effect hebben op mijn lichaam. Bij grote inname vooral in negatieve zin! 

Ik heb een schema gemaakt omdat bij te houden, per dag. Hieronder een voorbeeld daarvan:

Stof

Aantallen per dag

Wanneer precies

Suiker

10/11 porties

Meestal in de namiddag en na het avondeten (20.00 uur). Ook de hele dag door, snoepte ik vrij veel.

Cafeïne

8 kopjes

Eigenlijk de hele dag door. Voor 12.00 uur vaak al 4 koppen

Alcohol

1 à 2 glazen

Meestal rode wijn, bij het eten en s avonds bij de tv

Zout

Wat chips

Ook in de avond, maar ook bij het eten van friet e.d.

Vetten

Wat chips

Ook in de avond, maar ook bij het eten van friet e.d.

Dat schema kun je hieronder downloaden, misschien helpt het jou.

Het bleek al vrij snel dat ik deze stoffen in grote hoeveelheden aan het innemen was. Door mijn gebrek aan energie zocht ik onbewust naar deze stoffen die mij weer energie gaven of een boost. Dit was sluipenderwijs gegaan en ik was het mij niet bewust.

De meeste van deze stoffen hadden (door de grote inname) uiteindelijk een negatief effect op mijn lijf. Op korte termijn gaf het inderdaad meer energie en een boost, maar op langere termijn kostte de afbraak van de stoffen en de bijkomende effecten een hoop energie. Dat beschrijf ik hieronder. Dit is trouwens geen wetenschappelijke onderbouwing, maar zoals ik dat heb ervaren.

Suiker, dat was een uitstekende energieleverancier op de zeer korte termijn. Vooral in de ochtend als ik net wakker was of in de loop van de dag als ik een beetje een dip had, dan was suiker ideaal om energie van te krijgen. Bij beperkte inname was dat trouwens prima. Maar bij grotere inname was dat wat anders. Door de productie van extra insuline in je lijf, kon ik nadat de suiker was afgebroken en zgn. suikerrush krijgen. Dan werd ik extra moe omdat mijn lichaam de extra insuline moest afbreken. Dus dan werkte de extra suiker juist tegen mij.

Ook ging ik mezelf de vraag stellen of deze suiker inname bijdroeg aan het aanpassen van mijn leefstijl. Wellicht ging ik door de suiker voorbij aan het feit dat ik in plaats van extra energie te zoeken ook rustiger aan kon doen.

Cafeïne en koffie vond ik superlekker. Ik kon echt genieten van een espresso lungo, zelfs van simpel kopje oploskoffie word ik blij. De cafeïne die daarin zit, zorgde er wel voor dat mijn stress hormoon extra ging werken. Op deze manier kon veel koffie ook leiden tot een opgefokt en gestresst gevoel. Ik heb wel eens een paniekaanval gehad, waarbij de oorsprong lag bij de 3 espresso’s die ik s ochtends al had gedronken. Ook merkte ik dat ik slechter sliep door de koffie in de avond en de hoeveelheden cafeïne in mijn bloed.

Alcohol, met name rode wijn (uit Oostenrijk) vind ik echt een aanvulling op een maaltijd of een avond. Ik kan echt genieten van een glas wijn. Met als bijkomstigheid dat ik goed kon slapen, als ik een wijntje op had. Wat ik ook merkte was dat ik de dag erna best moe was en niet echt uitgeslapen. Mijn lijf moest veel moeite doen om de alcohol af te breken en weg te werken. Meer dan ik in de gaten had.  

Zout, kreeg ik vooral binnen door chips, friet, fastfood en pizza. Wij aten dat 1 keer in de week en vooral voor de kinderen was dat een feest. Door de hoeveelheden zout die op deze producten zitten, had ik de dag erna vaak enorme dorst en soms hoofdpijn. Dus dan voelde ik me al niet helemaal top door de burn-out en dan vaak nog slechter door het zout.   

Vetten, ook deze kreeg ik vooral door chips, friet, fastfood, pizza en chinees binnen. Vaak als we het druk hadden of geen zin om te koken dan haalden we dat. Maar ook hier was mijn lijf en het niet mee eens. Vrij snel na dit soort eten kreeg ik enorme aandrang en last van mijn darmen. Ook de dag erna moest ik regelmatig naar de wc, waarbij ik goed kon merken dat mijn darmen deze hoeveelheden vet niet goed aankonden.

Als je dit zo leest dan kan iedereen wel bedenken dat er iets moest veranderen, dat zijn we ook gaan doen. Hieronder beschrijf ik hoe dat is gegaan.

 

 

VERANDEREN

 

In eerste instantie was onze reactie om zo veel mogelijk te minderen met deze eet en drinkgewoonten en zo gezond mogelijk te gaan leven. Daarnaast wilden we ons gaan verdiepen in allerlei diëten die in de media (maar ook door vrienden en bekenden) als stimulerend, positief en goed werden betiteld.

 

Dat laatste, de diëten vonden we best lastig. We hebben gekeken naar:

Keto dieet= geen koolhydraten (suiker, graan, enz..) alleen dat leidde ertoe dat ik de hele dag een gevoel van honger had en toch links en rechts begon te snaaien.

Intermitted vasten= geen ontbijt maar wel lunch plus het avondeten en eten wanneer je lijf er om vraagt. Ook hier liepen we vrij snel vast. Want ik had gewoon honger en mijn lijf was gewend om regelmatig te eten.

Ook het OMAD dieet werkte niet. One Meal A Day. Dus maar 1 keer eten op een dag. Was echt niet te doen.

Vegan en vegetariër, daar zijn we niet eens aan begonnen. Vonden we zo ver staan van wat een lichaam nodig heeft. Zeker tijdens een burn-out, maar zeker ook met opgroeiende kinderen.

Uiteindelijk hebben we geen enkel dieet echt doorgezet. Ik wilde mijn herstelproces stimuleren o.a. door vooral genoeg te eten. Ook leek mij een burn-out nou niet het meest handige moment om met (hippe) diëten te gaan experimenteren. Immers de meeste diëten willen dat je afvalt en minder calorieën binnenkrijgt. Dat is juist wat je NIET moet doen bij een burn-out. Ga NIET bezuinigen op calorieën, je hebt ze in deze fase keihard nodig!

 

Wat we wel doorhadden dat was dat we de inname van de slechte stoffen moesten veranderen. Stoppen dat leek niet haalbaar, maar verminderen dat kon wel. Dus minder koffie, minder wijn, minder friet enz. Dat bleek best goed te doen.

Bij het bewust worden van de slechte stoffen kwam nog een ander idee boven drijven. Zouden we de slechte stoffen (deels) kunnen vervangen door gezonde stoffen. Dat idee wil ik bij groei beschrijven.

 

GROEIEN

Veranderingen zijn eigenlijk alleen maar vol te houden als ze op een logische manier in jouw dagelijkse leven kunnen worden opgenomen. Waarbij ze zo min mogelijk inspanning vereisen en makkelijk zijn in te plannen.

Hier zijn we naar op zoek gegaan, waarbij we vier routes aanhielden:

  • Stoppen
  • Toevoegen
  • Verminderen
  • Veranderen

Stoppen hebben we vooral gedaan bij de alcohol. Eigenlijk was dat het makkelijkste. Omdat ik alcohol op vaste tijdstippen dronk (eten en ’s avonds) kon ik deze vrij eenvoudig stoppen. Gewoon niet meer kopen en na een paar dagen was ik eraan gewend.

Toevoegen hebben we gedaan met producten die een aanvulling waren. Zo bleven we af en toe friet halen, maar dan aten we er erwten en wortels bij. Of dan hadden we pizza’s gehaald en dan deden we er zelf stukjes paprika bij.

Bij de lasagne of nasi, spaghetti enz. deden we extra groenten. Zodat we goede voedingsstoffen binnenkregen. En zo probeerden we vooral groenten toe te voegen aan de maaltijden. Bleek vrij simpel met een hoge opbrengst.

Verminderen, dat deden we met chips. We namen ons voor (lukt niet altijd hoor) om gewoon minder chips te eten. En als we dan toch chips aten, dan kochten we maar 1 zak en verdeelden die in bakjes. Zodat we een afgepaste hoeveelheid hadden. Of we pakten zo’n gemixte zak met allerlei kleinere zakjes. Zodat ik geen enorme hoeveelheden meer binnenkreeg.

Veranderen, dat deden we met koffie en suiker. Koffie vind ik nog steeds erg lekker en ik kan er erg van genieten. Maar als ik weet dat ik te veel last krijg van de cafeïne, dan neem ik cafeïnevrije koffie. Tegenwoordig smaakt dat vergelijkbaar als gewone koffie. Behalve dan de cafeïne. Die heb je dan niet.

Ook ben ik meer thee gaan drinken. Vooral tussendoor en in de avond is thee echt een drank om tot rust te komen. Ook in de ochtend, om rustig wakker te worden is thee ideaal.

Suiker zijn we ook gaan veranderen. In plaats van een mars of snoepjes, koos ik voor bananen/appels of zo’n mueslireep. Echt wel zoet en ook best een behoorlijke suikerinname, maar minder dan dat ik eerder deed. Ook hadden we diepvries fruit. Heel makkelijk in de vriezer te bewaren. Dan even in de magnetron en klaar.

 

 

Als laatste ben ik mijn eetgedrag in een ritme gaan gieten. En daar bleef ik stoïcijns aan vasthouden. Dus niet gaan veranderen nee, gewoon stug volhouden.

In de ochtend, ontbijt met brood

Rond 10.00, koffie met een evergreen

Lunch, dubbele boterham met vlees/kaas

Rond 15.00, thee met fruit

Rond 17.30, een uitgebreide gezonde maaltijd (inclusief vlees)

Rond 20.00, thee met een kleinigheidje.

Door op vaste tijdstippen te gaan eten en andere dingen te gaan eten, kreeg ik duidelijk meer energie en voelde ik me na een tijdje echt een heel stuk beter.

 

 

VERTROUWEN

Het onder de loep nemen van mijn eet en drinkgedrag heeft mij veel gebracht. Ik voelde dat mijn lijf het gewoon beter deed op gezondere producten. En nee we eten nog steeds chinees, pizza en chips. Maar we denken er meer bij na en proberen het zo gezond mogelijk te maken.

Het plannen van mijn eten gaf mij veel rust en vertrouwen. Ik wist gewoon dat ik op vaste tijden moest eten en drinken, dat werkte uitstekend. Ook als mijn lijf niet leek te willen, dwong ik mij toch om te eten. Om het ritme niet te verstoren.

Ik voelde me aan het begin van de burn-out fysiek echt slecht, maar na een maaltijd of iets te eten ging het steeds beter. Ik heb dus in mijn omgeving ook altijd (gezond) eten en drinken bij me. Op het moment dat ik me dan niet lekker voel heb ik altijd iets binnen handbereik.

 

Dus ook hier ben ik gaan veranderen en heb ik het vertrouwen gekregen dat mijn energielevel toe neemt. Uiteindelijk komt het goed.

 

 

Wat is positief?

 

Je leert luisteren naar de behoeften van jouw lijf en minder naar jouw hoofd. Je weet dat je moet eten en dat de schijf van 5, gewoon goed is en nee je hoeft je niet te overeten, maar ga ook niet bezuinigen.

Voeding kan je ook zien als een energieboost wanneer je even flauw bent of als er iets spannends staat te gebeuren. Met het eten van fruit kun je ervoor zorgen dat jouw weerstand beter wordt. Dus eet af en toe een appel of een peer.

Maar vooral het nadenken over WAT je in je mond stopt brengt je verder in je herstel

 

Tips:

  1. Eet gewoon normaal. De schijf van 5 is hierbij je leidraad en zorg voor ruim voldoende calorieën
  2. Blijf weg bij hippe diëten. Dat is echt niet goed voor je herstel. Je bent kwetsbaar en dit kan de kwetsbaarheid vergroten
  3. Pas op met troep in je lijf. Jouw lichaam heeft alle energie nodig om de burn-out te overkomen. Troep werkt daar niet zo goed bij.
  4. Probeer eens of je gewoonten kunt bijsturen. Meer groente, andere zoetigheid, cafeïnevrije koffie enz.
  5. Leg een noodvoorraad aan, thuis en op het werk. Dat is voor als je flauw wordt, zodat je altijd voldoende energie in de buurt hebt. 

Houd moet het komt goed!!

Ons eet en drinkgedrag is op onderdelen anders geworden. Minder slechte troep en meer gezonde dingen. En ja we doen bijna weer alles, maar met mate en in andere vorm.

Dus ook voor jou zou ik je adviseren om dat eens te bekijken en uit te zoeken of eten bijdraagt aan jouw herstel.