Pratende mensen

Tijdens je herstel kom je er achter dat je  pratende mensen niet trekt. Praten is enorm belastend. Je moet goed opletten wat er wordt gezegd en vaak moet/ wil je iets terug zeggen. Waarna er weer iets nieuws gezegd wordt.


Het wordt helemaal vermoeiend als meerdere mensen door elkaar gaan praten, dat is niet te volgen. Ook zijn de meeste gesprekken veel te lang, luidruchtig en zinloos. Dat is dus niet alleen vermoeiend, maar je gaat je ook zitten ergeren. Echt dat kost zo veel energie. Voor nu is dat te veel. 


Eigen ervaring

Als mensen op bezoek kwamen dan kon ik dat maar kort volhouden. Vaak trok ik me dan na 10/ 15 minuten terug. 

Ook tv programma’s vond ik belastend. De hele dag nieuws, praatprogramma’s, zowel op radio als tv dat trok ik niet.


Het viel me ook op dat mensen heel hard praten en veel onzin. Mensen horen zichzelf graag praten. Of mensen praten door elkaar heen, zonder te luisteren (bij een vergadering). Dan moest ik echt weg uit de situatie. 


Ik heb dat aan mijn omgeving uitgelegd, dat dit zo werkt. Dat als er te veel gepraat wordt, dat ik dan weg moet.

 

Wat is positief?

Weggaan uit een gesprek is een ijzersterke actie om voor jezelf te kiezen. Je voelt dat het niet goed gaat en je kiest letterlijk voor jezelf. Ook kun je van te voren gaan bedenken wat je gaat doen bij: bezoek, vergadering, gesprek enz.

Dus zie het als een niet te missen rood stoplicht.


Tips:

  1. Vermijd mensen die veel en graag praten. 
  2. Zoek mensen die minder praten en die daardoor minder belastend zijn.
  3. Roddelen, klagen, oordelen, negativiteit, liegen, overdrijven, aanstellen. Dat zijn allemaal gesprekken die te belastend zijn.
  4. Zoek naar aardige, eerlijke, vriendelijke mensen. 
  5. Zoek de rustige (introverte) mensen op. 
  6. Doseer het kijken naar praatprogramma’s. 
  7. Radiozenders zonder gepraat zijn er ook. Net als een cd draaien.
Houd moet het komt goed!!

Als je gaat merken dat pratende mensen belastend zijn, dan ga je daar naar handelen. Je gaat ze vermijden of proberen de gesprekken zo kort mogelijk te houden.

Eigenlijk ben je dan jouw omgeving aan het afstemmen op jouw behoeften en dat is ook een verandering t.o.v. voor de burn out.


Tijdens mijn pauze op school kan ik ervoor kiezen om in de personeelskamer te gaan zitten. Alleen maar pratende en kwekkende collega’s en soms is dat best gezellig. Maar meestal kies ik voor de rust. Dan wil ik even geen pratende mensen om mij heen.


Dat is echt anders dan voor de burn out maar past beter bij mij. Misschien ook bij jou!!