Omgeving

Werken aan jezelf heeft consequenties voor jou en jouw omgeving. Je gaat op zoek naar een vorm van contact, met je omgeving, die voor jouw herstel goed is. Dat zou je contact op maat kunnen noemen. Contact zoals jij dat wil en die past bij het begin van een burn out.


Om dit voor elkaar te krijgen, zou je de contacten kunnen gaan categoriseren. Bijvoorbeeld:

 • Werk
 • Familie
 • Gezin
 • Buren
 • Vrienden/ sport
 • Social media
 • Enz.

Bepaal, per categorie, wat voor jouw herstel het juiste contact is. Van wie krijg je energie? En van wie minder?  Zeker in het begin mag je hier best streng in zijn. Nu streng zijn, levert straks ruimte voor herstel op. 


Gedurende het verloop van het herstel gaat dit contact op maat verschuiven. Mensen die je nu niet ziet, kunnen ineens belangrijk worden en andersom. Het is dus geen vaststaande groep mensen, maar een groep die wisselt van samenstelling en intensiteit.


Eigen ervaring

Met vallen en opstaan ben ik mijn omgeving gaan herschikken. Waarbij ik mijn behoeftes steeds beter in beeld kreeg. Ik merkte dat ik sommige contacten minimaliseerde of stopte. Zeker als ik er last van had. Andere contacten werden beter, omdat die mij weer energie gaven. Ook kreeg ik er nieuwe contacten bij en werden sommige contacten die op een lager pitje stonden, ineens belangrijk. 


Omdat ik een pleaser ben (was..), was erg bezig met wat anderen wel of niet vonden. Dus het afstemmen van mijn omgeving op de nieuwe situatie, vond ik best lastig. Het besef dat ik niet meer als van zelfsprekend voor iedereen klaar stond was vreemd, maar ook een opluchting.


 De ironie van het verhaal was dat de meeste mensen dat vrij snel accepteerden. Dus al dat rennen voor anderen bleek achteraf niet nodig te zijn geweest.


Ik hoop dat jij sneller dan ik hier stappen in durft te zetten. Stoppen met Social Media, stoppen met pleasen, stoppen met naar anderen luisteren, stoppen met de goede peer uit hangen. 


Maar luisteren naar jezelf en bepalen welke mensen jouw herstel bevorderen.


Wat is positief?

Doordat je de omgeving opnieuw afstemt, merk je dat je onderscheid aan het maken bent tussen wat wel en niet voor jou werkt.  Je bent eigenlijk aan het opruimen. Welke contacten: wil je houden, moeten anders, wil je mee stoppen en met welke mensen zou je een beter contact willen hebben.


Ook zul je nieuwe contacten gaan opdoen. Mensen die jouw herstel wel snappen. Soms kom je die contacten tegen op plekken waar je nog nooit aan had gedacht. Dan blijkt die stille collega in eens super aardig, heeft de vrouw van de postkamer ook een burn out gehad en blijken de schreeuwers binnen jouw organisatie helemaal niet zo aardig. 


Kortom, je krijgt door het in kaart brengen een aanpassen van jouw contacten, een omgeving die beter bij jou past.


Tips:

 1. Zorg dat je contact hebt zoals jij dat wil. Niet alleen met wie, maar ook hoe vaak je ze ontmoet. Elke week kan te veel zijn. Maar misschien is 1 keer in 4 weken wel te doen.
 2. De sociale druk om toch afspraken te maken, waar je geen zin in hebt, kan groot en zeer belastend zijn. Bereid je daar op voor en probeer om hier weerstand aan te bieden
 3. Al die contacten op social media, vraag je af of het bijdraagt aan het herstel en zo niet, beperk het media gebruik.
 4. Soms moet je hard zijn tegen anderen om jezelf te beschermen. Op het moment dat je dus voor jezelf kiest, heeft dat soms tot gevolg dat de ander gekwetst kan raken. Dat is helaas niet te voorkomen.
 5. Wellicht ontmoet je andere mensen op dit pad, stel je daar open voor.
Houd moet het komt goed!!

Het afstemmen van de omgeving vond ik in het begin best wel lastig hoor. Als volleerd pleaser, was ik toch vooral bezig met anderen. 


Ik ben begonnen met het dempen van mijn app’s /facebook/email berichten enz. Om vervolgens ook de actievere contacten te verwijderen. Met het bericht: “ik ben overwerkt, dus denk nu aan mezelf door deze groep te verlaten” heb ik veel verkeer gestopt. Uiteindelijk heb ik alleen nog maar verkeer met mensen heel dicht bij en dat is nu nog steeds zo.


Bij mijn “echte” omgeving gebruikte ik ook dit argument:  “ik ben overwerkt, dus denk nu aan mezelf door:- niet naar de verjaardag te komen, – de feestdagen niet te vieren, – niet mee te gaan met…. enz. Het duurde slechts 3 weken voordat mijn omgeving op de hoogte was en wist dat ik (even) niet meer mee deed.


Dus in het begin is het best wel een beetje spannend, maar ga het proberen. Je zult merken dat het reuze meevalt!!


De nieuwe contacten, dat duurde bij mij even. Zeker in het begin wilde ik niet zo veel contact. Pas toen ik terugkwam op mijn werk ben ik contact gaan krijgen met collega’s die ook een burn out hadden gehad. Ik vond dat prettig en nog steeds zoek ik hen op. 


Op termijn ga jij deze mensen ook ontmoeten. Op je werk, sport, de buurvrouw enz. Zeker weten!!