Kwetsbaar

Door je burn out ben je extra kwetsbaar (verzwakt). Het is goed om daar bij stil te staan. Op drie vlakken in het bijzonder, namelijk.

– Ziektes

– Stemmingen

– Fysieke staat


Doordat je energie op is, werkt jouw weerstandssysteem niet op volle sterkte. Je bent bevattelijker voor (simpele) ziektes (verkoudheid, griepje, ontstekingen, aften, eczeem noem maar op). Hou er rekening mee, dat je de komende tijd vaak ziek kunt zijn.


Ook ben je meer vatbaar voor negatieve stemmingen. Iets waar je vroeger goed mee kon omgaan, blijkt nu lastiger. Gevoelens van schaamte, boosheid, eenzaamheid of laag zelfbeeld komen nu makkelijker omhoog. Doordat je geen energie meer hebt, staat jouw lichaam in de overlevingsmodus. Alles wat energie kost, benader je negatief. Hou er dus rekening mee dat je best wel humeurig kunt zijn, een beetje down en treurig. Geef dat ook aan jouw omgeving door. Dat dit aan de hand is.


Fysiek kun je veel last krijgen van de burn out. Spierpijn, gewrichtspijn, buikpijn, hoofdpijn, hyperventilatie noem maar op. Dat zijn allemaal uitingen van jouw lichaam dat je energie op is. Ook daar kun je komende tijd mee te maken krijgen. Bereid je er op voor.


Eigen ervaring

Elk denkbaar hoestje en pijntje heb ik opgepakt. Je kon het zo gek niet bedenken of ik had het. Pas toen ik weer wat energie begon te krijgen, werd het minder.

 

Stemmingswisselingen heb ik veel gehad. Dan was ik behoorlijk negatief, down, somber, heimwee, melancholiek, enz. Ook dit kwam door te weinig energie. Toen ik verder in mijn herstel was en ik weer wat energie begon te krijgen, werd dat stukken minder.

 

Ik bleef veel last van buikpijn houden (stress). Na een antibioticumkuur, merkte ik dat mij weerstand sterker werd en ook mijn buikpijn minder. Deze antibioticumkuur werkte als een oppepper voor mijn weerstand. 

Ook had ik vaak een verkrampte nek en schouder. Door te douchen, mij te laten masseren en veel te slapen, ontspanden mijn spieren en werd het fysiek stukken beter. En ook hier gold dat naarmate het herstel beter werd, dit minder werd.

 

Wat ik tegen mezelf bleef zeggen was: dit komt door de burn out. Als die voorbij is, dan gaat dit allemaal over en dat klopt ook. Als je herstel goed verloopt, dan wordt dit echt beter.

 

Waar ik wel scherp op was, dat was het vermijden van pijnstillers. Asperines en paracetamol werken prima om pijnen te onderdrukken, maar kunnen het maken van betere keuzes in de weg staan. Ik wilde mijn lichaam voelen. Ik wilde weten wanneer en waarom mijn lijf reageerde zoals het deed. Zodat ik daarna betere keuzes kon maken.


Wat is positief?

Jouw lichaam wordt bedreigd en jij kunt daar iets aan doen. Weerstand kun je verhogen door vitaminen tot je te nemen, gezond te eten, naar buiten te gaan en een beetje te bewegen. Je stemmingen gaat zich verbeteren zodra je meer energie hebt. 

 

Voor jouw lichaam geldt het zelfde als voor jouw stemming. Zodra er weer wat meer energie is, gaan de meeste klachten vanzelf weer weg. 

Bedenk dat het herstelvermogen van je lijf, behoorlijk groot is en dat het echt wel goed komt. Gun jezelf de rust tot herstellen.


Tips

  1. Neem vitamine pillen, eet voldoende fruit en groente zoek de frisse lucht op.
  2. Blijf weg bij veel mensen. Griep en verkoudheid krijg je van anderen.
  3. Kies positieve dingen. Leuk tv programma’s, draai vrolijke muziek, trakteer jezelf op iets lekkers bij de koffie, koop bloemen, kies voor een lekkere geur in de kamer. Kleine dingen die je helpen om je lekker te voelen.
  4. Laat je masseren in een massagesalon. Dat is echt ontspannen en vaak kunnen zij jou een bepaalde aantal massages aanbieden zodat je lichaam los komt.
  5. Bedenk dat deze kwetsbaarheid OVER gaat. Jouw weerstand wordt beter als je meer energie krijgt.
Houd moet het komt goed!!

Geloof me ik heb het echt allemaal gehad. Ik had zelfs op een gegeven moment een piep in mijn rechter oor. Bleek van de stress. Echter op het moment dat ik weer wat energie kreeg, verdwenen de meeste klachten. 


Dat zal bij jou ook zo zijn. Op het moment dat je weer wat energie krijgt, dan gaat het meteen een stuk beter. Soms schiet je dan weer door, zodat het averechts werkt, maar dat geeft niet. Je leert hiermee om te gaan.


Dus ga verder met de volgende pagina’s zodat je weer wat energie gaat krijgen en echt je komt hier uit!!