Dit is iets nieuws

Het hebben van een burn-out, was voor mij nieuw. Ik had me er geen voorstelling van weten te maken hoe het was om een burn-out te hebben. Natuurlijk ik kende wel mensen die overwerkt waren (onderwijs, zijn dat er veel) maar wat zij meemaakten en hoe zij zich voelden, dat wist ik niet.

Ik bedacht me wel dat het geen gemakkelijk traject zou worden. Ik zou veel ervaringen gaan opdoen waarvan ik toen geen weet had. Ook dat het wellicht lang zou gaan duren dan ik me zou kunnen voorstellen.

In de teksten hieronder heb ik geprobeerd mijn dagelijkse gevoel en wat ik merkte te beschrijven. Ook beschrijf ik hoe mijn burn-out steeds beter leerde te dragen.

 

Eigen ervaring

In het begin van de burn-out voelde ik mij ziek, als of ik de griep had. Een permanent gevoel van lamlendigheid en futloosheid. Eigenlijk was mijn basis gevoel/stemming een gevoel van niet lekker zijn. Maar dan altijd. Meteen als ik ‘s morgens wakker werd, voelde ik me al ziekerig.

 

Op goede momenten voelde ik me iets beter, maar dat waren er niet zo veel. Ook waren ze vaak van korte duur. De slechte momenten waren er veel vaker. Dan voelde ik me niet alleen futloos en lamlendig, maar echt heel slecht en beroerd. Dat kon soms wel een paar dagen aanhouden en vond ik erg zwaar.

 

Ook had ik fysieke klachten. Elk denkbaar hoestje en pijntje heb ik opgepakt. Je kon het zo gek niet bedenken of ik had het. Ik bleef veel last van buikpijn houden (stress), net als stijve spieren en een verkrampte nek.

 

Stemmingswisselingen heb ik veel gehad. Ik kon vrij makkelijk doorschieten in somberte, negativiteit, gevoelens van heimwee, melancholie, noem maar op. Dan voelde ik met niet alleen ziek, maar ook nog somber en neerslachtig

 

Het piekeren en vastlopen in gedachten was ook nieuw voor mij. Ik kon uren navelstaren. Over van alles en nog wat maakte ik me druk of kon ik het denken niet stoppen. Het feit dat ik introvert bent, maakte dat ik veel binnen hield. Ik kwam er soms echt niet uit.

 

 

SAMEN

Omdat ik zo laag in de energie zat, kon ik bovenstaande gevoelens en ervaringen niet goed aan. Gelukkig had/heb ik een omgeving die mij hierbij heeft geholpen. Alleen was me dat niet geluk.

Samen zijn we gaan bekijken wat we anders en beter konden doen om mij uit deze situatie te halen.

 

We zijn ons gaan richten op een aantal onderwerpen.

 

Het eerste onderwerp was het verhogen van mijn weerstand. Ik moest ervoor zorgen dat mijn lichaam beter in staat zou zijn om ziektes e.d. te weerstaan.

We zijn gezonder gaan eten (vitaminepillen, fruit en minder friet enz.), veel naar buiten gegaan (frisse lucht), op tijd naar bed, minder koffie, enz.

Ook heb ik een antibioticumkuur gehad. Ik merkte dat mijn weerstand sterker werd en ook mijn buikpijn minder. Deze antibioticumkuur werkte als een oppepper

 

Het tweede onderwerp was het vermijden van triggers die mijn stemming konden beïnvloeden. Geen nieuws meer kijken, allerlei apps verwijderen, schermtijd beperken, geen Limburgse muziek draaien (herinnerde aan vroeger), foto’s van toen de kinderen nog klein waren even wegleggen, enz.

 

Het derde onderwerp was het verbeteren van mijn fysiek. Ik had vaak een verkrampte nek en schouder. Door te douchen (soms wel 2 keer per dag), mij te laten masseren en veel te slapen, ontspanden mijn spieren en werd het fysiek stukken beter. In ieder geval meer ontspannen.

 

Het vierde en laatste onderwerp vind ik soms nog steeds lastig. Het doorschieten in denken en piekeren, is erg hardnekkig. Wat mij hielp is het opschrijven van de gedachten en die aan een ander laten lezen. Zodat ik kon toetsen of dat wat ik dacht ook reëel was. Bijna altijd lukte het hen om mij weer op het juiste spoor te krijgen.

 

VERANDEREN

Deze veranderingen waren op zich best goed te bedenken. Alleen duurde het nog een hele tijd (weken) voordat we ze eigen hadden gemaakt. Het veranderen van ingesleten patronen was erg moeilijk. Bijna altijd begon ik met goede moed aan een verandering, om binnen een paar dagen weer te vervallen in het oude gedrag en was ik terug bij af.

 

Ondertussen bleef ik me lamlendig en ziek voelen en had ik steeds minder het idee dat dit goed kwam.

 

Totdat ik op tv iemand hoorde vertellen dat veranderingen alleen slagen als ze in kleine stapjes zijn en makkelijk in je dagelijkse ritme in te passen zijn. Dat ze iets onvermijdelijks hebben.

 

Daar zijn we toen mee aan de slag gegaan.

GROEIEN

Hele simpele dingen zoals:

 – elke avond na het eten, ging ik met iemand een ommetje maken. Je bent buiten en kunt de gedachten doornemen.

  • We eten zo gezond mogelijk, maar friet vinden we best lekker. Dus friet eten we nu met een blikgroente.

 

  • Minder nieuws consumptie, dus hebben we een krantenabonnement opgezegd.

 

  • Tv kijken kan ook naar leuke programma’s of natuurfilms

 

  • De foto’s van vroeger hebben we vervangen door foto’s van nu.

 

En zo hebben we kleine ingrepen gedaan die het makkelijker maakten om de veranderingen vol te houden. Dat bleek te werken.

 

Kleine behapbare veranderingen zorgden ervoor dat ik heel langzaam uit mij lamlendige gevoel begon te groeien. Het werd heel langzaam aan steeds iets beter.

 

VERTROUWEN

Wat ik tegen mezelf bleef zeggen was: dit komt door de burn-out. Als die voorbij is, dan gaat dit allemaal over en dat klopt ook. Het gaat voorbij.

 

Alleen moest ik het vertrouwen voelen dat dit ook waar was. Door de kleine aanpassingen te doen, nam mijn energie toe. Met kleine stapjes voelde ik dat het beter ging en begon ik te vertrouwen dat het over zou gaan.

 

Wat is positief?

Je hebt geen energie meer en de gevolgen daarvan, daar kun je iets aan doen. Je weerstand kun je verhogen door vitaminen tot je te nemen, gezond te eten, naar buiten te gaan en een beetje te bewegen. Je stemmingen gaat zich verbeteren zodra je positieve/ opgewekte dingen meemaakt.  

Voor jouw lichaam geldt hetzelfde als voor jouw stemming. Ben een beetje lief voor je lichaam. Geef het de aandacht die het nodig heeft.

Bedenk dat het herstelvermogen van je lijf, behoorlijk groot is en dat het echt wel goed komt. Zodra er weer wat meer energie is, gaan de meeste klachten weer weg. 

Bedenk ook dat elke aanpassing, ook als die heel klein, positief bijdraagt aan jouw herstel.

 

Tips

  1. Neem vitamine pillen, eet voldoende fruit, groente en zoek de frisse lucht op.
  2. Blijf weg bij veel mensen. Griep en verkoudheid krijg je van anderen.
  3. Vermijd pijnstillers. Aspirines en paracetamol werken prima om pijnen te onderdrukken, maar kunnen het maken van betere keuzes in de weg staan. Ik wilde mijn lichaam voelen. Ik wilde weten wanneer en waarom mijn lijf reageerde zoals het deed. Zodat ik daarna betere keuzes kon maken. Dus vermeed ik pijnstillers
  4. Kies positieve dingen. Leuk tv-programma’s, draai vrolijke muziek, trakteer jezelf op iets lekkers bij de koffie, koop bloemen, kies voor een lekkere geur in de kamer. Kleine dingen die je helpen om je lekker te voelen.
  5. Laat je masseren in een massagesalon. Dat is echt ontspannen en vaak kunnen zij jou een bepaalde aantal massages aanbieden zodat je lichaam loskomt.
  6. Neem de veranderingen hoe klein ook op in je dagritme.
  7. Bedenk dat deze kwetsbaarheid OVER gaat. Jouw weerstand wordt beter als je meer energie krijgt.
  8. Ben niet te streng als het een keertje niet lukt. Morgen probeer je het gewoon nog een keer.

Houd moet het komt goed!!

Geloof me ik heb het echt allemaal gehad. Ik had zelfs op een gegeven moment een piep in mijn rechteroor. Bleek van de stress.

Dat zal bij jou ook zo zijn. Op het moment dat je weer wat energie krijgt, dan gaat het meteen een stuk beter. Soms schiet je dan weer door, zodat het averechts werkt, maar dat geeft niet. Je leert hiermee om te gaan.

Dus ga verder met de volgende pagina’s zodat je weer wat energie gaat krijgen en echt je komt hier uit!!