Korte termijn herstel

Je kunt in de waan van de dag het risico lopen om het geleerde een beetje te vergeten of je kunt vergeten om stil te staat bij de veranderingen die je graag wilt doorvoeren.

 

Het is handig om aan het einde van iedere dag een paar minuten stil te staan bij de dag zoals die verlopen is. Je kunt dan bekijken of je datgene wat je wilde doen voor jouw herstel, ook hebt gedaan. Het is logisch om daar de volgende dag mee verder te gaan.

 

Een schrift of een klein verslagje voor jezelf, kan behoorlijk goed helpen. Je beschrijft wat er die dag goed ging en wat beter kan. Daarnaast gebruik je het verslag om de volgende dag te plannen.

 

Net als in fase 1 gebruik je dus ook voor je werk een schriftje om je ontwikkeling te noteren en bij te sturen als dat nodig is.

 

Eigen ervaring

Zonder twijfel kostte het mij moeite om dat wat ik geleerd had te blijven uitvoeren. Groene zones vergeten, taken toch uitvoeren, overleggen bijwonen, praten met mensen en mij druk maken om zaken de buiten mij lagen. De waan van de dag nam het soms van mij over en ik verviel weer in mijn oude patroon.

 

Om dat onder controle te krijgen, gebruikte ik een schrift. Waarin ik opschreef wat ik gedaan had (de taken) en wat ik gedaan had met de adviezen om te herstellen. Ik kon zo de dag van me afschrijven en objectief bekijken wat goed ging en beter moest. Zodat ik de volgende dag betere keuzes kon maken.

 

Dat dwong mij om mijn herstel serieus te nemen en leidde ertoe dat de veranderingen, die ik moest uitvoeren, ook van de grond kwamen. Ik bleef zo op de goede weg.

 

 

Wat is er positief

Omdat je veel aan je hoofd hebt, is het goed om dagelijks te reflecteren op jouw herstel. Je kunt dan dagelijks bijsturen in de richting die jij voor ogen hebt.

Ook is dit schrift een soort logboek waarin je kunt teruglezen hoe jouw herstel verloopt. Op zwaardere dagen is het fijn om te lezen dat je eigenlijk best goed bezig bent.

 

Tips:

1.   Koop een mooi schriftje waarin je graag schrijft

2.   Neem dagelijks 10/15 minuten om even kort te reflecteren op de dag

3.   Bekijk uit de reflectie, wat je morgen anders of beter gaat doen

4.   Houd de inhoud van het schrift voor jezelf want het kan soms best persoonlijk worden

5.   Ben mild voor jezelf. Veranderen is niet zomaar iets. Gun jezelf de tijd om hier in te groeien


Voor de werkgever

Omdat de werknemer bezig is om te re-integreren (en te veranderen) heeft hij de ruimte nodig om uit te zoeken hoe dat werkt. De werknemer moet voelen dat de ruimte er is. Het helpt enorm om zo weinig mogelijk druk te ervaren en de werknemer dus ruimte te geven.

Daarnaast is het goed dat jij interesse en betrokkenheid blijft tonen. Zorg ervoor dat je op de hoogte blijft met waar de werknemer mee bezig. Een kort praatje in de wandelgangen kan al voldoende zijn.

Soms kom je als werkgever tot het inzicht dat jij ook zaken moet veranderen. Het is sterk om daar stappen in te zetten.