Herstel op langere termijn

Naast het stellen van doelen op korte termijn, is het nuttig om doelen op langere termijn te stellen. De doelen op langere termijn zijn minder abstract dan op korte termijn, maar geven wel aan waar je naar toe gaat.

 

Zo’n langere termijn kan 6 tot 8 weken omvatten, afhankelijk van wat jij prettig vindt. De inhoud van deze periode die verandert in de tijd. Aan het begin zijn de doelen wat voorzichtiger, maar na verloop van tijd kan dat veranderen.

 

Deze doelen op langere termijn, geven alle partijen (jijzelf en je werkgever) de ruimte om na te denken over de invulling en de mogelijkheden. Houd er rekening mee dat jouw vervanger een onderdeel is van het proces. Je kunt uitzoeken wat je op langere termijn wilt doen en waar je voorzichtiger bent.

 

 

Eigen ervaring

De langere periodes besloegen bij mij 6 tot 8 weken. In het begin van het herstel ben ik alleen maar naar school gegaan en heb wat administratieve taken uitgevoerd. Na de eerste 6 weken, ben ik voorzichtig weer les gaan geven aan 2 klassen. Ook weer voor een periode van 6 tot 8 weken. Daarna hebben we bekeken of er een klas bij kon of dat het goed voor nu. In samenspraak met mijn teamleider en mijn vervanger hebben we dat bekeken.

 

Op deze manier had ik best wat tijd om te wennen aan de situatie en kon ik bekijken of ik de belasting al aankon. Soms ging het wat te snel. Na ¾ jaar kreeg ik bijvoorbeeld, naast het lesgeven er ook wat taken bij. Dat laatste was nog te veel, dus heb ik die teruggegeven.

 

Op deze manier kwam ik rustig, maar wel vol vertrouwen weer langzaam terug in mijn baan. Bij mij heeft dit terugkeren 8 maanden geduurd.

 

 

Wat is er positief

Deze langere periode geeft je de tijd om te experimenteren met jouw belastbaarheid. Het geeft je de rust en de tijd om te ervaren wat wel en niet werkt. Dus in feite krijg je de ruimte om in alle vrijheid te oefenen met het herstel. Gelukkig heb je jouw vervanger om op terug te vallen (lees rustig 2.7 vier de vervanger).

 

 

Tips:

1.   Bespreek met jouw werkgever dat lange periodes jou de ruimte geven om te experimenteren met nieuwe inzichten

2.   Zes tot acht weken is een mooie, overzichtelijke periode. Zowel voor werkgever als werknemer

3.   Wees eerlijk over hoe het met je gaat. Gaat het nog niet zo goed, dan stel je de doelen bij.

4.   Merk je dat het beter gaat, dan kun je proberen om iets te verzwaren (als het goed voelt)

 

Voor de werkgever

De langere periodes geven duidelijkheid over hoe de zaken ervoor staan. Als je weet dat de werknemer de komende zes weken 2x 3 uur in de week komt werken, dan kun je daar rekening mee houden. Wellicht gebruik je een vervanger, of een extra uitzendkracht om de bedrijfsprocessen te laten lopen.

 

Waarschijnlijk zal de werknemer steeds meer belast kunnen worden. Advies is wel dat je rustig aan moet doen. Als de belasting te snel te veel is, dan stagneert het herstel en duurt de burn out langer. Ook moet je goed bekijken of de werkzaamheden overeenstemmen met de staat van de werknemer. Zware projecten, klanten werven, reizen, noem maar op, kunnen te veel zijn.

 

Wellicht kom je ook tot de ontdekking dat bepaalde zaken anders geregeld kunnen worden zodat toekomstige burn outs voorkomen worden.