Blijf opletten

Met een beetje geluk, zul je gaan merken dat je stappen aan het zetten bent. Stappen die ertoe leiden dat je langzaam aan het terugkomen bent. Bedenk dan wel dat je nog steeds aan het re-integreren bent en dat je zelf je tempo en grenzen moet blijven bewaken. Ga niet te snel, trap op de rem.

 

Mijn advies is en blijft: “beter te voorzichtig, dan te snel”. Want als je te snel terugkomt en te snel weer aan het werk gaat, kan het zijn dat je de veranderingen niet goed hebt doorgevoerd. Ze zijn zeker nog niet ingesleten. Op termijn werkt dat het herstel tegen.

 

Ook voor jouw omgeving is dat goed om te bedenken. Jij bent nog steeds niet helemaal de oude. Wees reeel in wat je allemaal kunt. Te snel verzwaren van je taken, kan jouw herstel vertragen. Hierdoor kom je langzamer uit de burn out.

 

Overleg regelmatig met jouw leidinggevende over de taken en de zwaarte ervan. 

Zeker wanneer je merkt dat de opbouw te zwaar is of te snel gaat, dan moet je meteen aan de bel trekken. 

 

Kortom blijf opletten en verzwaar pas als dat echt kan. Durf ook een stapje terug te doen als je merkt dat je toch te snel teveel op je hebt genomen.

 

Je bent nog steeds aan het terugkomen.

 

Eigen ervaring

Mijn focus was gericht op het weer gaan lesgeven. Dat is mijn baan en daar wilde ik weer in terugkomen. Hoewel ik soms weer wat energie kreeg was ik erg waakzaam om die in te zetten. Sommige taken en verzwaringen die werden voorgesteld heb ik afgewezen, puur omdat ik het nog niet de tijd vond.

 

Mijn leidinggevende accepteerde dat en dacht met mij mee. Sterker nog, hij floot mij soms zelfs terug. Ik zat me dan weer druk te maken om zaken die buiten mij lagen of ik bemoeide me met dingen die niets met mij te maken hadden enz.

 

Deze voorzichtige houding heeft denk ik mijn herstel goed gedaan. Rustig aan.

 

Wat is er positief

Als je bewust bezig bent om rustig te re-integreren, dan heb je daar later voordeel van. Door nu rustig aan te doen, zal je herstel sneller verlopen dan wanneer je te snel verzwaart. De veranderingen zullen dan beter ingeslepen zijn en het risico op terugslag wordt verkleind.

 

Tips:

1.   Blijf waakzaam. Ook als je energie hebt, moet je op de rem blijven trappen

2.   Bedenk dat je pas aan het begin staat van de veranderingen, dat gaat nog veel tijd en energie kosten

3.   Vraag jezelf ook af: een verzwaard takenpakket, kun je dat teruggeven? 


Voor de werkgever

Het is een groot risico om de werknemer te snel te zwaar te belasten. De taken worden minder goed uitgevoerd en vertragen het herstel. Ook is het vervelend om taken te moeten teruggeven. Je bent er dan niks mee opgeschoten.

 

Wellicht oogt de werknemer fris en fruitig, maar hij is nog aan het terugkomen.

 

De werknemer doet dat het snelste op het moment dat hij dat rustig en voorzichtig kan doen.

 

Het is daarom goed om beter iets te voorzichtig te zijn. Uiteindelijk betaald zich dat terug.