Vier de Vervanger

Jouw taken zijn overgenomen door anderen. Dat kunnen collega’s zijn en misschien heb je een vervanger. Dan is het echt belangrijk dat de vervanger jou nog een tijdje helpt.

 

De taken kunnen nog niet meteen terug naar jou. Als jij voor 25% terugkeert, zal die 75% toch door iemand anders gedaan moeten worden.  Houd er rekening mee dat 25% nu, niet hetzelfde is als 25% voor de burn out. Je bent echt minimaal belastbaar.

 

De vervanger is een onderdeel van jouw re-integratieproces. Regelmatig zul je de vervanger nodig hebben. Om op terug te vallen, omdat taken toch tegenvallen, omdat bedrijfsprocessen anders zijn gaan lopen, enz. 

 

Voel je daar niet schuldig over, maar maak er gebruik van.

 

Eigen ervaring

Van mijn vervanger heb ik veel gebruik gemaakt. Het feit dat hij er was, gaf mij de ruimte om in alle rust te re-integreren. Naast lesgeven nam hij alle randzaken over. Dus alleen de kern, lesgeven aan examenklassen, dat deed ik. De rest deed hij waaronder dus ook de contacten met ouders en kinderen.

 

Ook heb ik veel bij hem afgekeken. Hoe doet hij bepaalde zaken, hoe gaat hij om met stress en druk, wat doet hij anders en wat kan ik nog meer van hem leren, wanneer zegt hij Nee en kiest voor zichzelf, enz.

 

Zijn vertrek vond pas plaats, toen ik voor 150% zeker wist dat ik het aan kon om mijn kerntaken weer uit te voeren.

 

Wat is er positief?

De vervanger zorgt er in eerste instantie voor dat de bedrijfsprocessen gewoon doorgaan, dus hoef je daar niet aan te denken. Pas als jij eraan toe bent, kun je hele simpele en kleine taakjes overnemen.

 

Jouw vervanger is ook jouw way out (2.2) wanneer het even niet gaat.

 

Daarnaast doet hij dingen anders. Misschien makkelijker of slimmer. Leer van hem 

 

Tips:

1.           Neem ruim de tijd voordat je de vervanger laat gaan

2.           De vervanger is een onderdeel van jouw re-integratie

3.           Hij blijft hoofdverantwoordelijke van de overgenomen taken

4.           De externe contacten gaan ook via hem

5.           Hij gaat pas wanneer jij 150% zeker weet dat het kan

6.           Kijk af, wat hij beter, slimmer of anders doet

 

Voor de werkgever

Onder het motto: als we allemaal net iets harder lopen, dan kunnen we dit aan, worden taken vaak verdeeld onder de andere collega’s.

 

Op korte termijn is dat een prima idee, maar op de langere termijn niet altijd houdbaar. Ook de andere collega’s hebben hun grenzen.

 

Het is beter als er een “echte” vervanger komt. Niet alleen is de druk dan weg bij de andere collega’s, ook de zieke collega voelt dan niet de druk om eerder te komen.