Oude taken

Een deel van de burn out ligt in de taken die je allemaal hebt gedaan. Niet alleen de omvang van de taken, maar ook de inhoud, de zwaarte, de manier waar op, de druk, stress, verwachtingen, enz.

 

Het zal helpen om een lijst te maken met dingen die je deed, vlak voor de burn out en die te koppelen aan jouw gevoel destijds. Dus dat je bij elke taak omschrijft wat je deed en hoe jij je voelde.

 

Waarschijnlijk zul je merken dat de taken, heel veel waren, zwaar, moeilijk te combineren met andere taken en dat je daardoor gevoelens kreeg van boosheid, gehaastheid, angst, enz.

 

Dit kan een eye opener zijn voor jou en je omgeving. Zodat je ziet hoe jouw taken en de beleving met elkaar verweven waren. Misschien zie je dan ook hoe het kan dat het zover is gekomen.

 

Op de vraag: waarom je dit hebt laten gebeuren, besteed ik in Fase 3 uitgebreid aandacht.

 

Eigen ervaring 

Nadat ik weer wat vaker op mijn werk was en kleine taakjes deed, heb ik dit gedaan. Opgeschreven wat ik allemaal deed voor de burn out en wat ik ervan vond, wat het met me deed. 

 

Ik kwam vrij snel tot de ontdekking dat ik erg veel taken naar mij toe had getrokken. In combinatie met mijn perfectionisme en het feit dat dingen niet liepen zoals ik graag wilde was ik vaak boos, negatief, cynisch en vooral niet zo aardig.

 

Beide (taak en taakbeleving) waren de perfecte omgeving voor een burn out. Ik zag letterlijk  mijn burn out voor ogen. Dat vond ik een schok omdat ik mij in 1 klap realiseerde waar ik de mist in was gegaan.

 

Ook ging ik mij meteen afvragen waarom ik het zover had laten komen. Daar kwam ik later pas achter.

 

Wat is er positief

Door je taken en de taakbeleving op te schrijven krijg je inzicht in wat je allemaal deed en hoe je je voelde. Je ziet de overbelasting ontstaan. Al die taken die je naar je toe hebt getrokken, gecombineerd met negatieve gevoelens is de grondslag van de burn out.

 

Tips:

1.   Schrijf alles op, je oude taken en ook hoe je je voelde

2.   Bespreek dit met mensen die je vertrouwt

3.   Het zien van het ontstaan van de burn out, biedt ook het inzicht dat je hier uit komt. Het probleem herkennen is de basis voor de oplossing

 

Voor de werkgever

Om te snappen hoe het zover is gekomen kan het helpen om dit gesprek met jouw werknemer aan te gaan. Open en eerlijk bekijken jullie wat er goed ging en wat er beter had gekund.

 

Dan kun je met een objectievere bril naar de situatie kijken. Je krijgt zicht op waar de werknemer zich nu bevindt en hoe de re-integratie verloopt.

 

Re-integraties lopen vertraging op omdat te snel wordt verwacht dat de werknemer zijn oude taken, volledig oppakt. Door dat te vragen, ga je voorbij aan de werkelijkheid.

 

De werknemer is nog niet zo ver.