HOE KAN EEN ORGANISATIE EEN BURN-OUT VOORKOMEN
Elke werkgever probeert een prettige werkplek te zijn voor zijn/ haar medewerkers. Een plek waar mensen elke dag graag naartoe komen.
Om daarvoor te zorgen willen we dat de werkplek veilig, gezond en sfeervol is. In ieder geval een plek waar je graag bent.
Omdat te bereiken is er veel aandacht voor onderwerpen als:
-Veiligheid
Binnen de meeste organisaties is er veel aandacht voor veiligheid op het werk. De functionarissen die zich met kwaliteit, processen en RIE (risico-inventarisatie en evaluatie) bezighouden, kennen we allemaal. Binnen elke organisatie hebben we BHV’ers en EHBO’ers.
Regelmatig wordt het brandalarm getest, zijn de stopcontacten puber proof en weten we waar de nooduitgangen zijn. Ook de EHBO dozen zijn op orde, de branddeken is getest en er hangen CO-2 meters voor het werkklimaat.
Ook kennen veel organisatie vertrouwenspersonen. Bedoeld om gedragingen die niet passend zijn te kunnen bespreken en aan te pakken.
Allemaal onderwerpen bedoeld voor een veilige werkplek
-Gezondheid
De meeste werkgevers proberen de werknemers zo gezond mogelijk te krijgen en te houden. We kennen de fiets van de zaak, wij hebben school fruit, we krijgen korting op de sportschool en worden gestimuleerd om gezond te eten. Daarnaast is er bij veel organisaties een jaarlijkse check up. Je kunt je laten keuren, denk aan bloeddruk, cholesterol, hardslag, fitheid enz.
Allemaal bedoeld om fysiek, fris en fruitig te blijven.
-Sfeer
Ook doet de werkgever veel aan de sfeer op de werkplek. Denk aan: het jaarlijkse Kerstcadeau, aandacht bij je verjaardag, het personeelsfeestje, een fietsclubjes, spel avonden en de vrijmibo.
Ook is de werkplek fijn. Er zijn prettige kleuren, er staan leuke planten, de koffie is meestal gratis en er is soep tussen de middag.
Allemaal bedoeld om de sfeer prettig te houden.
Ondanks dat we veel doen aan de werkplek, is een van de grootste risico’s op uitval (burn-out), vaak onderbelicht als het gaat om een prettige werkomgeving. Aandacht voor geestelijke klachten of een soort mentale EHBO, kennen we vaak niet (in ieder geval niet binnen onze organisatie).
En dat is op zijn zachts gezegd vreemd. Zeker in een sector waar dit heel veel voorkomt. Het onderwijs, de zorg, de politie en de logistiek zijn sectoren waar burn-out een opvallend veel voorkomend probleem is.
Het is jammer dat daar geen of weinig aandacht voor is, in de preventieve sfeer.
Omdat dit deel van de site het doel heeft om een burn-out te voorkomen, zal ik hierna een aantal onderwerpen aankaarten die helpend zijn in de preventie van een burn-out, op organisatieniveau.
Ik ga deze onderwerpen komende tijd verder uitwerken zodat de organisatie waar je werkt, hier iets mee kan.
Bij de opzet van de site heb ik gekozen voor een soort buffet. Pak wat je nodig denkt te hebben en laat voorbij gaan wat er, binnen de organisatie, al gebeurt of waar je niets mee kunt.
Ik wens je veel inzicht en veel leesplezier
Marco