SAMENSTELLING VAN HET TEAM

Binnen elk team heb je te maken met diverse soorten mensen. Er zijn boeken vol geschreven over deze typen. Introvert, extravert, conservatief, progressief, jongere, ouderen, millenials, rode, groene, blauwe, gele…noem maar op.


Om soms stil te staan bij de samenstelling van het team is nuttig. Dat kun je doen met het kernkwadrantenspel, DISC methode, NLP, Roos van Leary, Covey, noem maar op.


Je zult merken dat er verschillende typen mensen zijn. Te veel of te weinig van bepaalde soorten mensen in jouw team, heeft effect op het team. Zowel op de dynamiek in een team, maar ook op de prestaties.


Het kan zomaar voorkomen dat hier energie lekken zitten zonder dat je het zelf in de gaten hebt. In het kader van burn-out preventie is het zinvol zijn om hier, af en toe, naar te kijken.


SAMEN

We hebben allemaal onze voorkeur en we zijn allemaal geneigd om ons te omringen met mensen die we prettig vinden.

Toch kan daar een blinde vlek zitten. Als we ons omringen met mensen die we zelf uitzoeken, dan sluiten we automatisch mensen uit die we niet zo zien zitten. Mensen die wat kritischer zijn, vervelende vragen stellen, of zaken op een andere manier aanpakken, worden misschien als vervelend bestempeld, terwijl ze ons een spiegel kunnen voorhouden.


Daar zit het risico. Als het team alleen maar bestaat uit spitsen (bij voetbal), wie doet dan de goal? Het is beter dat het team uit een mix van personen bestaat. Ook uit mensen die je misschien niet zo ziet zitten.


Het Duitse voetbal is hier een mooi voorbeeld van. Zij hebben niet de beste spitsen of verdedigers. Zij hebben geen Ronaldo of Messi. Maar zij zijn altijd in staat om het beste in een team te spelen.

Zo worden zij al 3x WeltMeister


VERANDEREN


Is je team eenzijdig en bestaat het vooral uit dezelfde type mensen, dan zou ik je adviseren toch eens te denken of dit verstandig is. En of het team er niet beter aan zou zijn wanneer er ook andere mensen in het team zitten.


Door een meer heterogeen team, krijg je een team dat zich goed kan aanpassen aan de omgeving. Het team wordt sterker, zelfbewuster en beter.


Het risico op energieweglekken zal daardoor ook een stuk minder zijn.


GROEIEN 


Het aanpassingsvermogen van een heterogeen team is veel groter dan dat van een homogene groep. Het kan dus goed zijn om bij een volgende vacature, juist iemand te kiezen die een andere achtergrond heeft.

Het team kan daardoor in een richting groeien die sterker en stabieler.


VERTROUWEN 


Met name in heterogene groepen is het onderlinge vertrouwen erg groot. Immers er zijn weinig taken of opdrachten die zij niet kunnen. Vaak zie je ook dat medewerkers meerdere taken kunnen uitvoeren en daardoor breder inzetbaar zijn.  Het team is meer vervlochten met elkaar.


In deze groepen is het onderlinge vertrouwen groot.


SAMENVATTEND.

Check af en toe het team en probeer heterogeniteit te krijgen.